Clubblad ’t Buukske

The last post

We nemen afscheid van ’t Buukske in zijn huidige vorm, na maar liefst 44 jaargangen. In een grijs verleden gestart door een aantal enthousiastelingen dat vond dat de vereniging een ‘clubblad’ ontbeerde. De digitale snelweg was nog niet aangelegd en naast de mondelinge conversatie was ‘het geschreven woord’ de enige mogelijkheid om met de leden te communiceren. Redacties losten elkaar af, vertrouwde gezichten verdwenen, nieuwe verschenen achter de typemachine of aan het stencilapparaat.

Prachtige verhalen die je een inzicht geven ‘hoe het er toen allemaal aan toe ging’. Zeven edities per seizoen, achter kopij aanjagen en vervolgens een toonbaar Buukske opleveren. Een niet geringe uitdaging. Maar goed, ook hier bleek al, met de juiste enthousiaste mensen met de juiste instelling achter de knoppen die elkaar verstaan, kun je jarenlang een prachtig blad maken. En samen veel plezier hebben! Niet onbelangrijk bij vrijwilligerswerk.

De digitale snelweg ligt er inmiddels wel en steeds meer mensen gaan er zich op bewegen. Je ziet hoe moeilijk het kranten hebben en het aantal week- en maandbladen neemt ook zienderogen af. Af en toe verschijnt er een nieuw medium, maar even snel is het weer verdwenen. Jeugd en jongeren halen het nieuws van of uit allerlei apparaten die steeds geavanceerder worden. Zij bepalen zelf wat ze willen lezen en wat niet. Vandaar ook het eerdere besluit van het bestuur om ‘het tijdperk ’t Buukske’ op waardige wijze ten grave te dragen.

Wij vonden het in dit licht als huidige redactie een goed idee om een aantal betrokken en bevlogen redacteuren ‘van toen’ nog ..n keer aan het woord te laten, tenminste in dit Buukske. Het is natuurlijk niet onze intentie om ze monddood te maken….. Het is een prachtige mix geworden van allerlei schrijvers die hun eigen rubriek/column al lang geleden onder het stof hebben zien verdwijnen maar nu nog één keer in een gezamenlijk artikel nieuw leven inblazen. Ook vertellen zij ‘hoe het er toen aan toe ging’, of het als de dag van gisteren was……

Verder hebben we de inhoud zoals we die de afgelopen periode hadden ‘gewoon’ in stand gehouden, waarom niet. Ook vinden we dat het laatste nummer niet te snel in de vergetelheid mag raken, daarom ‘behoorlijk wat volume’ (met dank aan de jeugdafdeling….) en het gebruik van kleur. Dank aan Björn en Jeroen die prima thuis zijn in de vormgeving.

De ‘vrije nieuwsgaring’ gaat natuurlijk niet verloren want de website is daarvoor het ge.igende kanaal. Snel nieuws, dat vaak net zo vlug weer verdwijnt als het er op staat, ‘vanavond trainingen afgelast’, maar ook successen die je met elkaar wilt delen, achtergrondverhalen. Hoogstwaarschijnlijk komt er een periodieke nieuwsbrief op de site met rubrieken die je nu nog in dit Buukske terugvindt. Dit alles allemaal nog even ‘under construction’.

Dank ten slotte aan allen die ’t Buukske al die tientallen jaren in stand hebben gehouden, ‘mede mogelijk gemaakt’, vaak onder moeilijke omstandigheden. Zoals zo vaak wordt het (vele) werk achter de schermen in de regel niet herkend en erkend. Veel dank natuurlijk aan de dames en heren bezorgers die ook in al die jaren trouw de brievenbussen langs gingen om iedereen tijdig aan een Buukske te helpen. En natuurlijk de adverteerders die mede dankzij hun bijdragen al die tijd een mooie bodem inclusief ‘schone grondverklaring’ onder ons clubblad wisten te leggen.

Een tijdperk loopt nu ten einde, de last post wordt geblazen, vergezeld van een diepe buiging. De laatste vijfhonderd exemplaren zijn van de pers gerold, de laatste keer de heerlijke, verslavende geur opsnuiven van verse inkt….. Tijd voor de geboorte van mooie herinneringen.

Namens de redactie,
Lambert Verhoeven.

Bekijk hier de allerlaatste editie van Clubblad ’t Buukske >

Meld je aan voor ’t E-Buukske: