Column: de Olympische gedachte van Yuri van Gelder

Het voetbalseizoen is weer begonnen en de Olympische Spelen zijn we alweer haast vergeten. Over een maand herinneren we ons alleen nog enkele hoogte- en dieptepunten en onder de kerstboom zullen ons weinig meer dan de naar huis gestuurde Yuri van Gelder herinneren. Wat een lachwekkend sporttoernooi was dat en wat mooi dat we ons weer gewoon kunnen overgeven aan voetbal. ’s Werelds populairste sport kent vele problemen, zowel in als buiten het veld, maar hier in Nijnsel kun je er tenminste met opgeheven hoofd een biertje drinken onder de Olympische gedachte.

De Olympische gedachten schieten door mijn hoofd als onze toekomstige gemeentegenoten van Blauw Geel’38 ons sportpark betreden. De gedachte dat sport ontstaan is als doel om mensen te verbroederen. Meedoen is belangrijker als winnen. Maar het blijven wedstrijden, dus er moeten ook winnaars zijn. Eén ding is voor de wedstrijd al zeker, dat zijn wij vanmiddag niet. Waar de Veghelaren met een fitte selectie die zich kampioen van de reserve hoofdklasse mag noemen verschijnt, geeft Nijnsel acte de préséance met een mengelmoes van de club. Daar waar Youri van Gelder een week voor de finale een biertje ging drinken is de helft van het tweede elftal aan het doorhalen op een festival op de wedstrijddag zelf. De drietal overgebleven selectiespelers worden zodoende aangevuld met spelers van Nijnsel 3 t/m 7, welke gebroederlijk de strijd aangaan.

Ondanks de 8 – 0 nederlaag komt Ruud Verbakel als een witte versie van Churandy Martina binnen: “Ik ben blij”. De voetbalvisionair van Nijnsel 3 heeft toch nog enkele goede dingen gezien om op verder te borduren. Op dat moment bedenk ik me dat er in het amateurvoetbal meer van de Olympische gedachte zit dan in heel die Olympische spelen. Onze winnaars van zilver in Rio zaten er terneergeslagen bij. Juist onze grootste heldin Dafne Schippers lijkt te obsessief bezig te zijn geweest met goud, en te weinig met plezier in sport. Haar passie voor de meerkamp ruilde ze in voor de sprint, uitsluitend omdat de honderd en tweehonderd meter meer glorie kunnen bieden. Het gevolg was te veel spanning toen het erom ging. Totale overgave zonder plezier leidt op de lange termijn tot niets.

Ook Maurits Hendriks zat totaal in de put omdat het aantal medailles hem iets tegenviel; dat sommige sporters mogelijk de tijd van hun leven hebben gehad, doet niet ter zake. De verliezers werden met een ‘loservlucht’ terug naar huis gestuurd, evenals Youri van Gelder. De 33-jarige Brabander maakte zijn Olympisch debuut en had zich zelf gekwalificeerd voor de finale. Hier zou hij echter nooit hangen in een Olympische finale omdat die een biertje ging drinken buiten het dorp. Maar wat is er mis met een biertje drinken? Zoals Yuri al zei, en ik citeer: “Ik ben Brabander en als je dan de finale hebt gehaald vier je dat met een biertje”.

Yuri is iemand die de olympische gedachte uitdraagt. Iemand die in ieder geval vindt dat deelnemen belangrijker was dan winnen. Hij weet dat je je in het leven niet alleen bezig hoeft te houden met winnen, omdat je uiteindelijk altijd van de dood verliest. Erg is dat niet. Deelnemen aan het leven is immers belangrijker dan winnen. Dus geniet van het leven. Maak plezier. En om die reden stel ik voor om Van Gelder postuum een gouden medaille toe te kennen, voor het levenslang uitdragen van de Olympische gedachte.

Eén kanttekening wil ik er nog bij maken Yuri: Wij Brabanders vieren niet alleen overwinningen met een biertje, maar pakken er ook enkele na een nederlaag. Juist omdat dan die saamhorigheid zo belangrijk is en het amateurclubs als Nijnsel uniek maken. Dus Yuri, surf snel naar onze site en wordt lid. Want bij ons kun je de avond voor de wedstrijd zelfs nog een krat bier wegdrinken zonder dat je wordt weggestuurd!